Projektszemlélet – kezdd kicsiben

Projektszemlélet: a bűvös kifejezés, ami egy olyan készséget feltételez, amit csak tanulni lehet, művelni pedig csak vezetői szinten. Határozottan állítom, hogy mindkét állítás tévhit.

Szerző: Mezei Regina

Gondoljunk csak bele: nem komplex szervezési feladatot jelentő művelet, hogy például reggelente időben útnak indítsuk a családot? Előző nap bevásárlunk, és ha időnk engedi elő is készítjük a reggelit? Kikészítjük azt a ruhát, amit előtte kimostunk és kivasaltunk? Beállítjuk az ébresztőt? Bekészítjük a kávét? Összekészítjük a táskánkat? Tánckoreográfiának is beillő módon váltjuk egymást a fürdőszobában? Bizony ez is egyfajta projekt megvalósítás, amiben nagy segítségünkre van maga a projektszemlélet.

Mert mit is jelent a projekt? Első sorban komplex feladatot, amely előkészítést és visszakövetést is igényel, hiszen több, egymással összefüggő cselekvést valósítunk meg általa. A részeredmények összeállnak egy egységes folyamattá. Az élet szinte minden területén alkalmazható, ha valaki nyitott arra, hogy egy megvalósítandó dolgot részfolyamatokra bontson, megvizsgálva, hogy milyen lépések szükségesek annak eléréséhez. Legtöbbször sajnáljuk az időt arra, hogy felkészüljünk az előttünk álló feladatokra, főleg, ha rutin feladatról van szó, pedig sokszorosan megtérül ez a belefektetett idő és energia.

Egy újabb egyszerű, saját példa a mindennapokból: a fűnyírás. Amíg én fél órát eltöltök azzal, hogy összeszedem a fűből a kutya „nyomait”, felszedem a slaggokat, valamint előkészítem a kábeleket, a fűgyűjtő zsákot és a kesztyűt, addig a családom többi tagja csak kikapja a fűnyírót, gyorsan bedugja és már esik is neki a fűnek. Gondolom már sejthető az eredmény: folyamatos hajlongás és szentségelés árán pótolják a hiányzó dolgokat, sokkal több időt elpazarolva velük, mintha már az elején megcsinálták volna őket.

Ez is, mint minden, csak felismerés és gyakorlás kérdése. Személyes meggyőződésem, hogy az egész kulcsa abban rejlik, hogy képesek és hajlandók vagyunk-e végiggondolni az egyes lépéseket és időt szánni az előkészítésre.

Válassz egy időigényesebb, összetettebb tevékenységet és próbáld ki te is! Ne feledd: tervezés, előkészítés, cselekvés, visszakövetés. Sok sikert!