Gerinc kímélő ülésmód

A derék és háti panaszok sajnos manapság már minden irodai dolgozót érintenek, hiszen napi ~8 órát a munkahelyünkön töltünk közel sem mindegy milyen környezetben.

A helyes ülésmódot kiemelten fontos minden irodistának elsajátítania, valamint magára a helyes testtartásra is folyamatosan ügyelni kell a nap folyamán. Az alábbi illusztrációval ebben szeretnénk segíteni:

 • Talp támasz talajon vagy dobozon, ha ez szükséges az asztalmagasság miatt. Lábak párhuzamosak, ujjak előre néznek, vállszéles terpeszben (5-6 cm távolságra). Ne szorítsa vagy keresztezze a lábszárakat.
 • Feneke legyen teljesen hátratolva az alátámasztott comb és a teljes hosszban történő gerinc megtámasztás érdekében. A testsúly az ülőcsontokra terhelődjön, ne a keresztcsontra.
 • Dereka legyen megtámasztva, melyet nem megfelelő ülés háttámla esetén kiegészítő derékpárnával érhet el. Ez felel a gerinc ágyéki szakaszának normál mértékű homorulatáért. A túlzott homorítás, és a derék kiegyenesítése egyaránt káros és előbb utóbb fájdalmas panaszokhoz vezet.
 • A karfát használja a kezek pihentetésére, vagy lógassa a kart, amikor nem használja.
 • A billentyűhasználat közben azonban ne ragassza le az alkart a szék karfájához. A csukló terhét csökkentheti azzal, ha nem támasztja le az alkart, hanem az egész alkarral dolgozunk, vállból.
 • Legalább egy alkar távolságnyira üljön a billentyűzettől. Ha túl közel van, görcsösek a gépelő mozdulatok, az ujjak és a csukló is nagyobb feszülésnek van kitéve.
 • Háta relatíve egyenes legyen, természetesen nem deszka egyenes. A vállakat lazítsa el, törekedjünk azok lent tartására, és hátrahúzására. A lapockák közelítsenek egymás felé, a mellkast emelje ki. Bátran vegyen mély levegőt.
 • A helyes tartás tudatosításának érdekében átmenetileg használhat tartásjavító emlékeztető pántot, vagy erre a célra felhelyezett kineziológiai tapaszt. Azonban ezek hosszútávon az adott izmok ellustulásához vezetnek, ezért a helyes tartás rögzülés után érdemes elhagyni a viselésüket.
 • Fejét ne tolja előre, inkább közelítse az állat a mellkashoz, miközben az arc továbbra is előre tekint. Akkor végzi jól a mozdulatot, ha a tarkójánál érzi izmai megnyúlását. Képzelje el, hogy fejtetőjével a plafon felé nyújtózik, gerince megnyúlik felfelé.

Az ideális ülőhelyzetet sem jó statikusan hosszú időn át fenntartani, ezért:

 • Körülbelül 30 percenként tartson egy két perc lazítást a gépelésben megfeszült karjai lazításával, ülés közben végzett gyakorlatokkal, akár izommegfeszítéssel, akár nyújtózással.
 • Illetve óránként érdemes felállni, sétálni, és átmozgatni a testet. Az óránként végzett felállás és csípő-láb gyakorlatok végzése hosszú utazáskor is fontos (pl. repülőúton) a jó keringés érdekében, trombózis megelőzésének érdekében. Ha gerincpanaszai vannak, akkor még jobban oda kell figyelnie: óránként 5 percig érdemes sétálnia az ágyéki gerinc körüli izomzatot megfeszítve.
 • Munkából hazaérve lehetőleg ne üljön le, hanem feküdjön a földre vagy más kemény felületre, és polcolja fel Z alakban a lábát pár percre. Ez a helyzet tehermentesíti a gerincet. A legpihentetőbb testtartás teste váza számára.
 • A szemizmok ellazítása, csukott szemmel történő nyolcasok rajzolásával tehet. A csukott szem kikapcsolja a pupillák fókuszáló funkcióját, amit az irodai papír-monitor közti tekintés váltás hoz elő. Ezt a kis relaxációs feladatot bátran végezheti félóránként óránként, amíg tagjait is megnyújtóztatja.