2024-es logisztikai trendek az Express One-nál

A logisztikai szektorban elengedhetetlen, hogy folyamatosan naprakészek legyünk a legújabb trendek kapcsán, ezért 2024-ben is folytatódnak a fejlesztések az Express One-nál. Ebben az évben három, részben összekapcsolódó területre fókuszálva vezetünk be újításokat: CO2 kibocsátás csökkentése, új automaták kihelyezése és az AI használat az ügyfélszolgálatban.

kerékpáros futárszolgálat
CO2 kibocsátás csökkentése

Számunkra magától értetődő, hogy logisztikai vállalatként kötelességünk a lehető leghatékonyabban tenni a cég károsanyag kibocsátása ellen. Az Express One elkötelezett a környezetvédelem iránt, és ennek jegyében számos fenntartható megoldást vezetünk be.

Cégünk folyamatosan tesz azért, hogy a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében minél nagyobb számú e-flottával rendelkezzen. Jelenleg a nagyobb városok belvárosi területein vannak elektromos autók használatban. Emellett Budapest belvárosában már gyalogos és kerékpáros futárok is szállítanak ki csomagokat, mellyel tovább csökkenthető az ökológiai lábnyomunk

Ezt az elvárást az anyagcég belső felhívásban is megfogalmazta valamennyi leányvállalata felé. Az osztrák posta valódi példát állítva célul tűzte ki, hogy legkésőbb 2030-ra a teljes flottáját zöld járművekre cserélje. Szintén példaértékű, hogy Grazban már most csak elektromos autókkal dolgoznak és a kézbesítő hálózatukban számos gyalogos futár szállít ki csomagot.

Mivel a CO2 kibocsátás csökkentése kiemelt jelentőségű az Express One-nál, ezért kidolgoztuk az ún. kolibri projektet. Enne keretében a csak a depók között mozgó, „gerinc járatú” gépjárművekhez olyan eszköz került beszerelése, mely a fedélzeti számítógépről méri többek között az üzemanyag fogyasztást. Gépkocsivezetőink technikai ismereteinek bővítése érdekében pedig egy olyan oktatást szervezünk, melyből hasznos információkat szerezhetnek a gazdaságos vezetési stílus elsajátításáról.

raklapos áruszállítás

A depók környezetvédelmi szempontú fejlesztésén is dolgozunk. Például olyan kalibrált eszközökkel szereljük fel a depókat, melyekkel rendszeres időközönként folyamatosan ellenőrizzük a gumik nyomását. Mivel a gyártó által előírt guminyomáson a legoptimálisabb a fogyasztása a járműveknek, így ennek az eszköznek a használatával tovább csökkenthető a CO2 kibocsátás.

A csomagszállítás esetében fontos tényező mind az ügyfelek, mind a környezetvédelem szempontjából, hogy az egyes csomagok a lehető legkevesebb km-t tegyék meg. Ennek érdekében olyan riport bevezetésén dolgozunk, mellyel nyomon követhető, hány km-t utazik az adott csomag, vagyis kiszámítható lesz a CO2 kibocsátása is.

Új automaták kihelyezése

A cég jelenleg három különböző típusú csomagautomata tesztelésével foglalkozik. A zöld, napelemes megoldással működő ún. Smart locker automaták kihelyezése a tavalyi év végén indult el teszt jelleggel, ugyancsak hozzájárulva az Express One CO2 kibocsátásának csökkentéséhez. A 13 db automata különböző nagyvárosokban és Budapesten érhető majd el. Mindegyik azonos típushoz tartozik, melyekkel lehetőség van csomagfeladásra, átshiftelésre, return csomagfeladásra, illetve a futárok is tudnak csomagot behelyezni és kivenni.

Az egyes típusok a rekeszek méreteiben és a szolgáltatás terén is minimálisan eltérnek egymástól, azonban valamennyi 20 rekesszel működik. A már kihelyezett automaták kettő nagy, négy közepes és tizenöt kicsi rekeszből állnak. Az év során várhatóan minimum 30 automata kerül használatba. A csomagautomaták webshopon keresztül csomagpontként is válaszhatóak lesznek a tesztidőszak lezárását követően, tovább növelve az ügyfelek kényelmét.

kiscsomag szállítás
futárcég ügyfélszolgálat
AI használat bevezetése

Az Express One az AI használat terén is követi a trendeket. Az alkalmazás bevezetésénél az elsődleges szempont a hatékonyság és az ügyfélelégedettség növelése. Jelenleg az ügyfélszolgálati megoldásoknál elemezzük, milyen formában használhatóak az AI-ben rejlő lehetőségek. A bejövő hívások hang vagy jel alapú megválaszolásában és a beérkező e-mailek feldolgozásában ígéretes eredmények mutatkoznak.

2024 a logisztikai trendek szempontjából izgalmas és változatos évnek ígérkezik. Valamennyi újdonságunkról igyekszünk ügyfeleinket széles körben tájékoztatni, ezért érdemes mindet több platformon is követni híreinket.

Hírlevél feliratkozás

Nem szeretnék lemaradni a naprakész információkról!

Közösségi oldalainkon még
több érdekes tartalom elérhető!
Folyamatban...