Kínai küldemények kezelése

Egyre nagyobb számban veszik igénybe a vásárlók az online rendeléssel járó előnyöket és lehetőségeket, és ehhez kapcsolódóan a futárszolgálatok által nyújtott szolgáltatásokat is. Egy népszerű magyar webáruház esetében nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen a kiválasztott termék megvásárlását követően nagyjából 1-2 napon belül kapjuk az értesítőt, hogy a csomagunkat az adott futárszolgálatnak átadták, és hamarosan – jellemzően 1-2 napon belül – a futár kiszállítja a megrendelésünket. Mennyiben más a folyamat abban az esetben, ha egy Távol-keleti webáruházból vásárolunk? Összefoglaljuk a folyamat legfontosabb momentumait, hogy még átláthatóbb legyen, mikorra várhatjuk rendelésünk kézbesítését.

Tnemzetközi szállítás - kínai küldemény

Távol-Kelet egy gombnyomásnyi távolságra

A világban lezajlott változások miatt ma már nemcsak egy szűk kereskedő réteg számára érhetőek el a kínai készletek, hanem a világ bármely pontján lévő vállalkozások számára is. A technikai fejlődésnek köszönhetően a mobiltelefonunkra letöltött alkalmazásokon keresztül pedig a nap 24 órájában vásárolhatunk Távol-Keletről. Ezt a folyamatot egy hatékony, azonban roppant komplex logisztikai hálózat támogatja meg. Most ennek mélységeibe nyújtunk betekintést, mely során bemutatjuk, mi történik a vásárlás gomb megnyomásától a csomag kiszállításáig.

Vásárlástól a kiszállításig

A vásárlás befejezése után a platform vagy applikáció üzemeltetője továbbítja a megrendelésünket a kereskedő felé, aki összekészíti a kiválasztott termékeket. Ezt követően az általa megbízott logisztikai szolgáltató átveszi a küldeményeket, majd beszállítja azt a saját logisztikai központjába.

Éppen ennek köszönhető, hogy egy Távol-keleti rendelésünk, mely több tételt tartalmaz, és ezért több csomagként számítottunk a kézbesítésre, egyszerre is kiküldésre kerülhet. Ennek oka, hogy ha a megrendelések 1-2 napon belül elérik a logisztikai központot, a szolgáltató konszolidálja azokat, azaz egy csomagba rakja össze. Ezt követően a csomag elutazik abba a logisztikai központba, ahonnan már a repülőre, vagy hajóra rakodják be. A berakodást megelőzően még egy un. export vámkezelés is történik, amely ahhoz szükséges, hogy Magyarországra bekerülhessenek a termékek.

kiscsomagos futár

A vámkezelés menete

Végül a csomagokat légi palettákra, speciális tárolókba vagy konténerbe helyezik, amelyekben azok elérik a magyarországi logisztikai központot. Ezt követően légi szállítás esetén a repülők kipakolása után egy átmeneti vámraktárba kerülnek be, ahol egy könnyített vámkezelés során a csomagokat a Távol-keleti logisztikai szolgáltató által kiválasztott szállító cégnek átadják. A vámkezelés jellemző ideje maximum 2 munkanap.

Hol kapcsolódik be a hazai futárszolgálat ebbe a folyamatba?

Az első kapcsolódási pont egy integrált informatikai rendszer, amin keresztül a kínai szolgáltató adatokat ad át a kézbesítésre kerülő küldemények részleteivel. Erre akkor kerül sor, amikor az első logisztikai központot eléri a csomag. Tehát annak ellenére, hogy a megrendelt csomag még nem lépte át az országhatárt, már bekerült adatként a rendszerbe. Fontos azonban tudni, hogy fizikai formában még legalább 1-1,5 hét mire beérkezik Magyarországra. Rendszerünkben ilyen esetekben még csak az látszik, hogy elektronikus adat érkezett. Azonban a küldeményt csak az Express One központi depójába történő beérkezést követően lehet nyomon követni a végső kézbesítés pillanatáig.

nemzetközi szállítás repülővel
csomagszállítás, logisztika

Késés oka lehet:

  • a Távol-keleti logisztikai szolgáltatónál csúszás történik (jellemzően kiemelt időszakok esetén, például kínai újév, promóciós- vagy kampányidőszakok stb.)
  • a szállítást végző repülő meghibásodik és útközben le kell szállnia
  • túlterhelődik a fogadó európai repülőtér, amely további csúszást okozhat
  • a csomag Magyarországra történő beérkezését követően a vámhivatal a csomagot szemlére írja ki, vagy további vámvizsgálatnak veti alá, amely további késedelmet eredményezhet
  • Illetve egyéb, előre nem látható esemény is okozhatja, amely csúszáshoz vezethet

További hasznos gyakran ismételt kérdéseket állítottunk össze: https://expressone.hu/gyik

Bízunk benne, hogy az összetett logisztikai folyamat részleteinek megismertetésével segítséget tudunk nyújtani minden ügyfelünk számára a Távol-Keletről megrendelt csomagok kiszállítása kapcsán.

Express One, áru fuvarozás hírlevél
Hírlevél feliratkozás

Nem szeretnék lemaradni a naprakész információkról!

Közösségi oldalainkon még
több érdekes tartalom elérhető!
Folyamatban...