Milyen eszközök állnak rendelkezésre az áruszállítás optimalizálására?

Noha a vásárlóközönség körében is évről évre egyre jobban tapasztalható az igény az áruszállítás optimalizálását illetően, ez a kérdés még mindig sokkal inkább a cégek számára kulcsfontosságú, különösen az e-kereskedelem területén. A folyamatos fejlesztéseknek és az innovatív eszközök megjelenésének köszönhetően a fuvarozás is átalakulóban van, ennek áldásos hatásait pedig a folyamatban részt vevő összes szereplő érzékeli. Annak érdekében, hogy az áruszállítás költséghatékonyabb, gyorsabb és megbízhatóbb lehessen, jó néhány tényezőre együttesen kell kiemelt figyelmet fordítani, ezek közt pedig akad olyan is, amelyről látatlanban talán nem is gondolnánk, mekkora befolyással bír az eredményességre.

Raklapos csomagszállítás, munkatársak

A megfelelő szállítási mód kiválasztása

A folyamatban a raktározás mellett a fuvarozás költségei a legjelentősebbek, ennek tükrében nem meglepő, hogy utóbbinál a rendelkezésre álló raktér optimális kihasználása minden esetben kardinális jelentőséggel bír. Ez két módon valósítható meg a gyakorlatban. Elsőként a szállítási volumen meghatározásával, hiszen rendelkezésre állnak 32 raklap kapacitású kamionok is a kisebb méretű autók mellett, koncentrált címre történő fuvarozás esetében pedig az előbbi jóval költséghatékonyabb megoldást jelenthet.
Ennél a lépésnél természetesen figyelembe kell venni a távolságot és az áruk felvételének, leadásának körülményeit, továbbá a használt közúti infrastruktúrát is, precíz tervezés mellett a fajlagos díjak akár jelentős mértékben is csökkenthetők.

Ugyancsak meghatározó az áru csomagolásának módja, hiszen legfőképp ennek hatékonyságán múlik, hogy a helykihasználás és a súlyelosztás mennyire lesz ideális. A honlapon található ÁSZF részletesen kitér arra is, mekkora küldeményszám esetén kell kötelezően raklapon, egy egységként kezelni az adott címre szóló szállítmányt. Ennek a szabályozásnak az áttanulmányozása nagyban segítheti az áruszállítás optimalizálását és megkönnyíti a szervezést is.

Csomagautomatába érkező csomag

Jelentős az innovatív technológiai megoldások térhódítása

A mesterséges intelligencia elterjedése mellett egyre-másra jelennek meg olyan eszközök, amelyek használata hatékonyabbá teszi az áruszállítás teljes folyamatát, ráadásul a digitalizáció segítségével a belső folyamatok is precízen nyomon követhetők. Ugyanakkor jó néhány olyan egyéb mechanizmus fokozatos beépülése is megfigyelhető az ágazatban, amik alapjaiban határozzák meg a produktivitást.

  • Ilyen például az automatizálás. Ez nem csupán a kezelési, de a raktározási rendszerekre is egyre inkább jellemző, az RFID technológia használatával pedig rengeteg időt lehet megspórolni.
  • A költségcsökkentés egyik legkiválóbb eszközét az okoslogisztika jelenti. A mesterséges intelligencia segítségével a rendelkezésre álló adatállományok feldolgozása villámgyorsan és hatékonyan kivitelezhető, ez pedig az optimális útvonalak megtervezésében, az ügyfélelégedettség mérésében, sőt, még az áruszállítás kapcsán beérkező kérdések előszűrésében is komoly támogatást biztosít.

  • Ahogy a személyszállítás területén, úgy a fuvarozásban is egyre nagyobb jelentősége van a környezetbarát megoldásoknak. Az elektromos kisteherautók elterjedése és a bioüzemanyag használatának bevezetése mellett nagy hangsúly kerül a teljes körű elektromobilitás feltételrendszerének kiépítésére is. Emellett az Express One berkein belül az alternatív lehetőségek támogatása is kiemelt szempont, például egyes régiók esetében egyedi szortírozási logika alkalmazásával biciklis, rolleres, illetve gyalogos futárok is részt vehetnek az áruszállítás folyamatában.
  • Az automatizálás maximalizálásával nagyságrendekkel hatékonyabbak a tárolás, illetve a válogatási rendszerek (ilyen például a Böwe szortír technikája). Ezek a folyamatok sokkal költséghatékonyabban végezhetők el humán erőforrás nélkül, ami az áruszállítás összköltségére is komoly hatással van.

Környezetbarát logisztikai módszerek

Kulcsfontosságú az ügyfélelégedettség növelése

A háttérben zajló folyamatok optimalizálása mellett nagy figyelmet kell fordítani a hatékony kommunikációra is. Ez utóbbi magában foglalja a zökkenőmentes panaszkezelést és a valós idejű csomagkövetést, a megbízók, illetve a címzettek számára egyaránt. Ennek köszönhetően ugyanis nem csupán a kiszállítás pontos ideje követhető az aktuális adatok alapján, de az esetleges problémákról is azonnal tudomást szereznek az érintettek. Ezen a területen kiemelt jelentőséggel bír a digitalizáció, hiszen az áruszállítás hatékonyságát nagyban megnöveli, hogy a szükséges információk mindig naprakészek és bárhonnan elérhetők.

Express One, áru fuvarozás hírlevél
Hírlevél feliratkozás

Nem szeretnék lemaradni a naprakész információkról!

Közösségi oldalainkon még
több érdekes tartalom elérhető!
Folyamatban...