Egy sérült csomag útja

A technikai fejlődés és az oktatás fejlődése miatt egyre ritkábban érkeznek sérült csomagok a címzettekhez, azonban fontos ismernünk, hogy ilyen esetekben milyen lehetőségeink vannak, és hogyan előzhetjük meg a problémákat. A csomagok sérüléseinek többsége a nem megfelelő csomagolástechnikából adódik, bár a szállítás, rakodás és szortírozás is rejt magában némi kockázatot.

Csomagszállítás, sérült csomag

Legsérülékenyebb termékek

Bizonyos termékek tulajdonságaiknál fogva nem alkalmasak futárcégekkel történő szállításra, mivel a logisztikai folyamat sok átmozgatással jár, és a raktárakban vegyes raklapok készülnek, így az érzékeny áruk könnyen megsérülhetnek. A honlapunkon elérhető ÁSZF-ben megtalálható a szállításból kizárt termékek listája, de érdemes minden esetben mérlegelni a kockázatokat. A listában nem szereplő, törékeny áruk esetében speciális fuvarozási megoldásokra lehet szükség.

Az érzékeny áruk közé tartoznak például a folyékony halmazállapotú készítmények, amelyek kifolyás esetén a környező csomagokat is eláztathatják. Ugyancsak problémásak a televíziók kijelzői, amelyek gyakran a gyári borítással sem védhetők megfelelően. Ilyen esetekben a dupla csomagolás lehet a megoldás, amely különösen fontos új műszaki termékek esetében, ahol a védőborítás sértetlensége is elvárás.

Sérülések megelőzése

Elsődleges, hogy csak olyan terméket adjunk fel, amely jól bírja a szállítási folyamatot. Fontos a megfelelő csomagolás, amely kívül-belül védelmet nyújt. Nem ajánlott két különálló csomagot összepántolni, mert ez nehezíti a károk észlelését és a második küldemény beazonosítását.

A sérült csomagok többségénél az elégtelen külső borítás és a nem megfelelő kitöltés okozza a problémát. A csomagolási útmutató követésével ezek a problémák elkerülhetők. Fontos a légüres tér kitöltése hungarocellel, légpárnás fóliával vagy papírral, hogy a termékek ne mozduljanak el, és védelmet nyújtsanak a külső behatások ellen. Külön figyelmet kell fordítani a ragasztásra is, hogy a csomag saját súlyát is megtartsa. Mindig erős, széles ragasztószalagot használjunk, és gondoskodjunk arról, hogy minden él és illesztés megfelelően le legyen zárva. A csomag saját súlyát is megtartsa.

Csomagszállítás, reklamáció

Speciális kezelést igénylő áruk

A szállítmányozásból kizárt termékek mellett vannak olyan termékek, amelyek fokozott elővigyázatosságot igényelnek, mint például a már említett folyékony készítmények és televíziók kijelzői. Ezeknél a dupla csomagolás a megoldás. Ez különösen fontos új műszaki termékek esetében, ahol a védőborítás sértetlensége is elvárás.

A televíziók és más nagy értékű elektronikai cikkek esetében érdemes gyári csomagolást használni, amely kifejezetten ezekhez a termékekhez lett tervezve. Ha a gyári csomagolás nem áll rendelkezésre, vagy nem elegendő, akkor érdemes további védőrétegeket alkalmazni, például extra kartonrétegeket vagy speciális párnázást. A folyékony áruk esetében különösen fontos, hogy a csomagolás szivárgásmentes legyen, és elbírja a szállítás során előforduló nyomásváltozásokat is.

Törékeny áru szállítása
Sérült csomagok kezelése

Sérült áruk kezelése

Amikor a csomag sérül, a legfontosabb az, hogy azonnal dokumentáljuk a sérülést. A jegyzőkönyv készítésekor fontos, hogy minden részletet rögzítsünk, beleértve a csomagolás állapotát, a sérülés pontos helyét és természetét. A fényképes dokumentáció segít abban, hogy a kárigény benyújtásakor egyértelműen bizonyítható legyen a sérülés. A károsodás mértékétől függően az épen maradt elemek újracsomagolása és kiszállítása is lehetséges. A megrendelő dönthet úgy, hogy nem tart igényt a hiányos termékekre, és választhatja a visszaküldést is. Ha a csomag menthetetlen, a törvényi előírásoknak megfelelően megsemmisítésre kerül.

Kárigény benyújtása

Sérült csomagok esetén a megbízó által bármikor benyújtható a kárbejelentés a letölthető formanyomtatvány segítségével. Figyelnünk kell arra is, hogy minden szükséges dokumentumot és bizonyítékot mellékeljünk. A formanyomtatvány kitöltése mellett szükség lehet a jegyzőkönyvre, fényképekre és a szállítási dokumentumokra is. Fontos megjegyezni, hogy a fuvarozási szolgáltatás csak a külső sértetlenségért vállal felelősséget, külsérelmi nyom mentessége esetén a belsőért nem, mivel az a megfelelő csomagolási technikán is múlik. A csomagok 100 000 forintig biztosítottak, de ez igény szerint 500 000 forintig növelhető, ami nagy értékű termékek esetében javasolt.

A fentiek alapján elmondható, hogy a csomagok biztonságos szállítása érdekében elengedhetetlen a megfelelő csomagolás és a kockázatok mérlegelése. A speciális kezelést igénylő áruk esetében különösen fontos a körültekintő csomagolás és a megfelelő biztosítás. Sérülés esetén azonnali intézkedésekkel és pontos dokumentációval biztosíthatjuk, hogy a kárigény sikeresen benyújtható legyen, és a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza a címzettnek.

Express One, áru fuvarozás hírlevél
Hírlevél feliratkozás

Nem szeretnék lemaradni a naprakész információkról!

Közösségi oldalainkon még
több érdekes tartalom elérhető!
Folyamatban...